Nabiał jest świetnym źródłem wapnia jak i również fosforu czy potasu. Jest świetnym źródłem białka. Warto zwrócić uwagę przy układaniu diety by nabiał był w odpowiednich ilościach i proporcjach.
W produktach nabiałowych znajdziemy liczną ilość żywych kultur bakterii. Ktoś by pomyślał, że te bakterię mogą nam szkodzić, lecz wręcz przeciwnie! Powodują one zmniejszenie stresu, przyśpieszenie perystaltyki jelit, jak i również wpływają na podwyższenie naszej odporności.
Zaleca się spożywanie produktów mlecznych minimum 2 razy dziennie. Nie bez powodu jest to umieszczone w naszej piramidzie żywienia. Nie możemy tego ignorować.
Warto wybierać produkty nabiałowe, które mają zmniejszoną zawartość tłuszczu. TZN: spożywajmy nabiał chude/półtłuste bądź mleka o zmniejszonej zawartości tłuszczu ( tutaj polecam mleko 2%)
Nabiał może źle wpływać na nasze ogólne samopoczucie wtedy, gdy mamy uczulenie na białka mleka bądź laktozę. Po spożyciu posiłku bogatego w nabiał nasz organizm „odpowiada” na czynniki zewnętrze, które powodują objawy chorobowe.
Do najczęściej występujących alergii na białka mleka krowiego możemy wyróżnić alergie na białko serwatkowe lub kazeinę.
Do objawów alergii zaliczamy dolegliwości takie jak:
Korzystnie wpływa na równowagę kwasowa zasadową krwi.
Hamuje syntezę cholesterolu.
Zapobiega wrzodom żołądka.
Nabiał może nasilać trądzik. Istnieją badania, w których jest udowodnione iż 1 szklanka napoju mlecznego może spowodować pogorszenie się cery o około 40%
Nabiał mocno oddziałuje na insulinę, przez co sprzyja otyłości. Nie jest to prawda, ponieważ odkładanie tkanki tłuszczowej związane jest z większą ilością spożywanych kcal a nie nabiału.
Nabiał wpływa na pobudzenie wydzielania śluzu. Oczywiście nie jest to prawda! Medycznie jest to potwierdzone ,że tylko duże ilości nabiału są wstanie spowodować większe wydzielanie flegmy, w normalnym spożywaniu produktów mlecznych jest to niemal nie możliwe.
Mleko krowie powinno się spożywać bezpośrednio od krowy. To również nie jest prawdą, ponieważ takie mleko może zawierać wiele drobnoustrojów, dlatego należy w pierwszej kolejności takie mleko sparzyć, lecz wtedy traci też dużo składników odżywczych.
ilość kcal/100g – 63 kcal
ilość kcal/100g – 95 kcal