SIBO – przerost bakteryjny jelita

Jest to zespół rozrostu bakteryjnego (z ang. SIBO - small intestinal bacterial overgrowth) - to nadmierny rozrost flory bakteryjnej w obrębie jelita cienkiego. Dotyka około 10-15 % ludzi w dorosłym wieku. W zależności od przyczyny mogą występować różne objawy. Od średnio nasilonego dyskomfortu trawiennego, po biegunki, zaparcia oraz ciężkie niedobory witamin i składników odżywczych. Wiele z nas bagatelizuje występujące objawy ze strony układu pokarmowego. Uważa, że są to „ problemy” codzienne, które pojawiają się po zjedzeniu czegoś niestrawnego. Jednak jeśli objawy pojawiają się długo i są powtarzalne trzeba zaobserwować czy być może nie jest to zespół SIBO.

obrazek jeltita z przerostem

Ogólne objawy przerostu bakteryjnego jelita:

  1. gazy,
  2. wzdęcia,
  3. biegunki,
  4. bóle lub skurcze brzucha,
  5. zaparcia (mniej powszechne od biegunek),
  6. niedobory witaminy B12 oraz innych witamin i minerałów,
  7. zaburzenia we wchłanianiu tłuszczów

Kto jest narażony na SIBO?

Istotą leczenia SIBO jest znalezienie przyczyny namnażania się bakterii , odpowiednia dieta oraz leki przepisane przez lekarza. Na zaburzenia składu flory bakteryjnej szczególnie narażone są osoby:

  • z wrodzonymi nieprawidłowościami  w budowie jelit i chorobami upośledzającymi procesy odpornościowe,
  • długotrwale przyjmujące leki podnoszące pH soku żołądkowego (ranitydynę), a tym samym borykające się z objawami zgagi i refluksu,
  • ze zdiagnozowanymi nietolerancjami pokarmowymi i chorobami pasożytniczymi,
  • z chorobami autoimmunologicznymi np. chorobą Hashimoto,
  • prowadzące niezdrowy tryb życia i odżywiające się niewłaściwie.

Według niektórych badań na występowanie SIBO narażone są także osoby starsze, u których wszystkie procesy fizjologiczne związane z trawieniem ulegają spowolnieniu.

 

ilustracja dwóch jelit, zdrowego i zakażonego bakteriami

Jak zdiagnozować SIBO?

Test oddechowy – badanie to jest złotym standardem diagnostyki SIBO, pomimo że jest dosyć uciążliwe. Pacjent musi pościć przez 12 godzin przed badaniem, a następnie wdmuchnąć powietrze w mały balonik. Tak zbierana jest wyjściowa próbka wydychanego powietrza. Następnie osoba badana musi przyjąć odpowiednią ilość cukru ZAZWYCZAJ laktulozy a po jego spożyciu przez 3 godziny lub więcej pobierane są kolejne próbki powietrza w 15–20-minutowych odstępach. Zazwyczaj wzrost stężenia wodoru w pierwszych 45 minutach powyżej 10 świadczy o przeroście jelita bakteryjnego i pozytywnym wyniku testu. Należy nie zapominać po badaniu o konsultacji  z lekarzem. CENA  badania wacha się od 100-200 zł

Test pośredni dysbiozy – badanie to jest wykonywane z próbki moczu w celu identyfikacji produktów będących metabolitami drożdży lub bakterii jelita cienkiego. Jeżeli w badanym moczu.poziomu drożdży jest wysoki może to  świadczyć o SIBO.

Badanie kału – badanie to pozwala ocenić stan flory bakteryjnej w jelicie grubym. Jeżeli zaobserwowany zostanie nadmiar dobrych bakterii, można podejrzewać SIBO.

bakterie jelitowe

Jak leczyć SIBO?

Leczenie polega na stosowaniu antybiotykoterapii przepisanej przez lekarza. Pomocne jest także przejście pacjenta na dietę niskowęglowodanową i wolną od białej, rafinowanej mąki, a także cukrów oraz alkoholu. SIBO to choroba, która po zakończeniu leczenia może powrócić, dlatego też zaleca się stosowanie długoterminowej diety. Bardzo przydatna w leczeniu SIBO jest dieta FODMAP. Polega ona na eliminacji produktów powodujących dolegliwości. Są nimi:

  • Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki, mango, arbuz, owoce suszone, z puszki
  • Warzywa: strączkowe, kapustne, buraki, cebula, czosnek, por
  • Grzyby
  • Mleko i delikatne przetwory mleczne (krowie, owcze, kozie) – jogurty, twarogi, kefiry, maślanki, śmietana, napój sojowy

Produkty zbożowe: pszenne, żytnie, jęczmienne

  • Orzechy nerkowca, pistacje
  • Miód, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy

tablica z napisem fodmap, zdrowie jedzenie w tle

Pamiętajcie, że nie należy bagatelizować problemu ze strony układu pokarmowego, Jeśli ktoś z Was posiada objawy wymienione powyżej i utrzymują się one dłużej niż 1-2 miesiące to należy się zgłosić do dietetyka bądź gastroenterologa ! Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis w zespole przerostu bakteryjnego:

I ŚNIADANIE - Jajecznica z szynką z indyka na maśle, warzywa

  • Jajka 2szt
  • masło porcja
  • szynka z piersi indyka 50g
  • świeży ogórek
  • sałata
  • pomidor,papryka

II ŚNIADANIE- Owsianka z owocami i masłem orzechowym

  • Płatki owsiane 50g
  • Mleko bez laktozy 1,5 % 200ml
  • banan 1szt
  • masło orzechowe 100 % 20g

OBIAD- Filet z indyka z warzywami i ryżem jaśminowym

  • Ryż jaśminowy 100g
  • Filet z Indyka 170g
  • Oliwa 10g
  • Szparagi

KOLACJA- sałatka z tuńczykiem

  • mix sałat
  • Tuńczyk w sosie własnym 150g
  • Papryka, ogórek, pomidor 200g
  • Jogurt naturalny bez laktozy 80g